Ha te is annyira szereted a palancsitát, mint én, akkor ez az egészséges változat biztosan nem fog csalódást okozni neked sem.
A hagyományos palacsintát is imádom, melynek a fő összetevői a fehér liszt és a cukor (egyszerű szénhidrátok), de tapasztalatból tudom, hogy az elfogyasztásuk után nem sokkal beüt a kajakóma. Ez azt jelenti, hogy bár finomak, de mivel egyszerű szénhidrátokról van szó, hatásukra a vércukorszinted gyorsan megugrik, majd hirtelen leesik és röviddel ezután éhes leszel.
A zabpehely egy kitűnő választás a fehér liszt helyettesítésére ebben az esetben is. A zab tele van rosttal, táplál és még egy kevés vitamint, ásványi anyagot és fehérjét is tartalmaz (egy fél csészében, 5 gramm van). Lassúbb felszívódásának köszönhetően később leszünk éhesek, ezért nálunk sűrűn kerül az asztalra reggelinek, mert egész délelőtt ellát energiával.
Zabpalacsinta recept 2 főre:
- 1 db közepes banán
- 1 db „L méretű” tojás
- 60 g görög joghurt
- 80g zab (Ez a mennyiség függ a tojás és a banán méretétől – palacsinta tésztát kell, hogy kapjál, ezért ha híg, akkor tegyél még bele zabot)
- késhegynyi sütőpor
- 3 evk. növényi tej (mandula, kókusz, zab stb.)
1. Az összes hozzávalót egy turmixgépben alaposan dologozzuk össze. A végeredménynek viszonylag folyékonynak kell lennie, de sűrűbbnek mint, ha rendes palacsintát szeretnénk csinálni.
2. Ez után hagyjuk a tésztát 10 percet pihenni (így sokkal jobb lesz). Az adagok sütése előtt a masszát minden egyes alkalommal keverjük fel, mert a zab képes leülni az aljára.
3. Sütéshez használjunk palacsintasütő serpenyőt. Ezt kenjük ki kókuszolajjal minden egyes alkalommal, majd lassú tűzon forrósítsuk fel a serpenyőt, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat.
Miután a tészta megszilárdult (azt látni lehet a szélén, hogy mikor jó) spatulával forgassuk át és süssük meg a másik oldalát is.
🍓🥞A végén simán egy kis mézzel, mandula szirommal, gyümölccsel és joghurttal díszítettem! De te nyugodtan használhatsz bármit, amit szeretsz.😋
🖐Kedves egészségetekre! Remélem ízleni fog nektek is!🖐