A táplálkozás és a gyomorsavszint között szoros összefüggés van. A gyomorsav az emésztőrendszer fontos része és fontos szerepe van az ételek emésztésében. Ha gyomorsavszinted magas, akkor érdemes olyan ételeket beilleszteni az étrendedbe, amelyek természetes módon segíthetnek a gyomorsavszint csökkentésében és enyhítik a gyomorproblémákat. Nézzük meg melyek azok az ételek és italok, amelyek gyomorsavcsökkentő hatásúak lehetnek:

Ajánlott ételek:


1. Zöldségek: Gyengén savas vagy semleges zöldségek, mint a brokkoli, a spárga, a sárgarépa és a kelbimbó, segíthetnek csökkenteni a gyomorsavszintet.


2. Gyümölcsök: Például a banán, alma és körte olyan gyümölcsök, amelyek kevésbé savasak és jól tolerálhatók gyomorproblémákkal küzdők számára.


3. Zabpehely: A zabpehely rostban gazdag és segít csökkenteni a gyomorsavszintet. Kerüld a cukros vagy ízesített változatokat, és válaszd a természetes zabpelyhet. A 6 hetes életmódváltó programban megtanítalak a saját granolád elkészítésében.


4. Magvak: Magas rosttartalmuk miatt segítenek az emésztésben és csökkentik a gyomorsavszintet. Csak ügyelj arra, hogy mértékkel fogyaszd őket, mivel magas kalóriatartalmúak.


5. Zöld tea: Egyes teafajták mint, például a zöld tea, segíthet csökkenteni a gyomorsavszintet.


6. Párolt húsok és sovány fehérjék: A zsíros vagy sült húsok emésztése nehezebb lehet, és növelik a gyomorsavszintet. Készíts inkább a párolt húst csirke,- pulykamellből vagy halfiléből.

7. Sárgarépa- vagy krumplilé: Ezek a zöldséglevek alkalmasak a gyomor nyugtatására, és segíthetnek a gyomorsavszint csökkentésében. A krumplilé kimondottan ajánlott!

Kerülendő ételek:


⛔️ Bizonyos ételek és italok fokozhatják a gyomorsavtermelést, például a fűszeres ételek, az alkohol, a koffein és a citrusfélék. Ezeket az ételeket fogyasztva a gyomorsavszint növekedhet, ami gyomorégést vagy gyomorproblémákat okozhat.


⛔️ Figyelj oda az adagok nagyságára: Nagyobb adagok elfogyasztása, vagy a gyakori nassolás fokozza a gyomorsavszintet, mivel a gyomorban lévő ételek és italok fokozzák a savtermelést. Naponta érdemesebb többször kisebb mennyiségeket fogyasztani.

⛔️ Étkezéseid időpontjai: Az étkezéseid időzítése is befolyásolja a gyomorsavszintet. Kerüld az éjszakai étkezéseket vagy az étkezést közvetlenül lefekvés előtt. A gyomorsav könnyen visszafolyhat a nyelőcsőbe, ezzel okozva gyomorégést és refluxbetegséget.

Nekem ezek a praktikák eddig kiválóan beváltak remélem te is hasznosnak fogod őket találni! Mindenkinek saját magának kell kikísérletezni, hogy neki mi válik be és melyek azok az ételek, amelyeket a teste a legjobban tolerál!

Szerezd vissza te is az alakodat éhezésmentesen a 6 hetes életmódváltó programmal, ahol nagyon sok hasznos étkezési szokást alakítunk ki: https://fitathome.hu/6-hetes-program/

🖐Kedves egészségetekre! Remélem ízleni fog nektek is!🖐

Írj nekem üzenetet!